introductie

Gefeliciteerd! Welkom bij de Blogcommissie.

introductie

Hi , welkom bij de Blogcommissie.

voorwerk

Hoe beginnen we?

Een juridische blog is niet zomaar een blog. Je dient verstand te hebben van het onderwerp, goed te kunnen schrijven en nauwkeurig te zijn met je bronvermelding. Het is dus van belang dat je je goed voorbereidt voordat je een blog inlevert; lees je in, raadpleeg verschillende bronnen, denk na over een logische opbouw en structuur en controleer je blog op leesbaarheid. Taal- en spellingsfouten gaan natuurlijk ten koste van de kwaliteit en geloofwaardigheid van je blog.
  • Bij Lawbooks staan we voor kwaliteit en wij zetten ons iedere dag in om onze hoge standaard te behouden. Stel jezelf de volgende vraag vóórdat je je blog inlevert: kan dit stuk gepubliceerd worden en door duizenden mensen online gelezen worden? 
Het schrijven

Hoe gaan we te werk?

Bij het schrijven van een blog kunnen we 4 stappen onderscheiden. 
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5

Stap 1: Vind een onderwerp

Zorg dat je het nieuws volgt en op de hoogte bent van de actualiteit. Het zal je verbazen hoeveel juridische onderwerpen voor het oprapen liggen als je het nieuws volgt. Een onderwerp hoeft echter niet per se juridisch te zijn. Onze blogs strekken zich uit tot alles wat relevant is voor rechtenstudenten, dus ook het studentenleven, de studie rechtsgeleerdheid in het algemeen, carrièremogelijkheden, studeren in het buitenland, de verschillende trajecten binnen jouw bachelor (op sommige universiteiten) en nog veel meer. 

Zie het zo: heeft iemand een vraag over iets juridisch, rechten studeren aan de universiteit of de studie in het algemeen, dan moet in Google jouw blog bovenaan verschijnen.

Stap 2: Lees je in & bedenk een opbouw

Begin niet direct met schrijven! Zorg dat je je hebt ingelezen in verschillende bronnen. Dit bespaart tijd en zorgt voor een hogere kwaliteit. Sla ook alle bronnen op, zodat je ze tijdens het schrijven van de blog eenvoudig terug kunt vinden. Je hebt de bronnen immers nog nodig voor de bronvermelding (zie stap 3). 

Denk ook na over de structuur en opbouw van je blog. Wat wil je vertellen? Wat is belangrijk en moet echt in de blog en wat is minder belangrijk en kan achterwege blijven? Een blog moet makkelijk leesbaar zijn en niet teveel tijd in beslag nemen voor de lezer, maar te kort door de bocht wekt de indruk dat je als schrijver niet genoeg weet. Dat moet je voorkomen. Wees volledig, maar niet langdradig.

Je blog is altijd voorzien van een titel en begint met een inleiding, gevolgd door een middenstuk bestaande uit een of meerdere paragrafen en eindigt met een conclusie

Maak vooral gebruik van tussenkopjes met titels om overzicht te creëeren.

Stap 3: Het schrijfproces

Eindelijk, we gaan schrijven. Juridisch schrijven kan lastig zijn, daarom krijg je van ons toegang tot 2 Lexskills: Juridisch Schrijven + Bronnen & Bronvermelding (deze vind je in je account). Zorg dat je deze hebt doorgenomen en de richtlijnen in acht neemt! Het is van het grootste belang dat je je bronnen op de juiste manier vermeldt en nooit plagiaat pleegt. Wees niet naïef door te denken 'dit zal wel goed zijn'. Zorg dat je je bronnen nauwkeurig en op de juiste manier verwerkt. Liever een bron teveel dan een bron te weinig. Plagiaat is ten strengste verboden.

Je schrijfstijl hangt af van je onderwerp. Bij Lawbooks proberen we altijd, hoe technisch de stof ook is, eenvoudige taal te blijven gebruiken. Dit vergroot de leesbaarheid en begrijpelijkheid. Echte juridische onderwerpen mogen dus wel formeel, maar probeer niet te interessant te doen met moeilijke woorden. Wordt niemand blij van. Een informeel onderwerp vraagt ook een wat meer informele schrijfstijl. Onthoud in alle gevallen: neem de lezer 'bij de hand' en zorg dat hij of zij na het lezen van jouw blog op een leuke manier nieuwe kennis heeft vergaard.

Controleer je blog voordat je hem inlevert op grammatica en spelling. Laat bij voorkeur je blog even een paar dagen liggen voordat je dit doet, anders zie je je eigen fouten over het hoofd.

Stap 5: Lever je blog in

De documenten die je aanlevert dienen te worden gemaild naar info@lawbooks.nl. Het onderwerp van je mail is altijd: 

Blogcommissie - maand en jaar - volledige naam

Bijvoorbeeld:

Blogcommissie - februari 2024 - Willem de Vries

In je mail geef je verder eventuele informatie die wij nodig hebben. Het bestand dat je aanlevert moet in principe klaar zijn om gepubliceerd te worden. 

Stap 4: Feedback

Het kan zijn dat de redactie na het lezen van je blog nog niet helemaal tevreden is over de kwaliteit, vormgeving of inhoud van je blog. Misschien verdient het onderwerp meer diepgang, of juist minder, misschien staan er fouten in, of leest het niet lekker. 

Kan gebeuren natuurlijk. In dat geval krijg je van ons feedback en het verzoek om je blog te herzien en onze feedback te verwerken. Zodra de blog in orde is, ga je naar stap 5.

Lay-Out

Je dient per maand de blog in een Word bestand aan te leveren. De tekst moet voldoen aan de volgende vereisten:
  • Lettertype: Times New Roman
  • Letterkleur: Zwart
  • Lettergrote: 11
  • Regelafstand: 1 (normaal)
Voor wat hoort wat

Vergoeding

Als onderdeel van de Lawbooks Blogcommissie ontvang je voor elke aangeleverde blog een tegoedbon van €25,- die je kunt inzetten op onze studiehulp.