Blog: Rechten studeren in Utrecht? Lees hier alles wat je moet weten.

Feb 21 / Bob Beckers

Inleiding

In deze blog geven we je op een no-nonsense manier zo veel mogelijk nuttige informatie over het studeren van rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Studeren aan de universiteit verschilt uiteraard van de middelbare school en ook de studie rechtsgeleerdheid verschilt per universiteit. Ben je geïnteresseerd in rechten studeren in Utrecht? Lees dan gauw verder! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de studie in Utrecht, de bijzonderheden, de vakken, de faculteit en het onderwijs.

De studie in Utrecht

In Utrecht kun je terecht voor een ‘normale’ bachelor rechtsgeleerdheid. Er zijn geen specifieke bachelors Ondernemingsrecht, Fiscaal Recht of Europees Recht, zoals op sommige andere universiteiten. Wel biedt Utrecht een Nederlandstalig honoursprogramma aan voor de zeer gedreven student, genaamd het Utrecht Law College (ULC). Studenten aan het ULC volgen dezelfde vakken als de reguliere studenten rechtsgeleerdheid, maar zij krijgen meer uitdaging en verdieping door middel van extra activiteiten, avondcolleges, een ministage en een oefenrechtbank. Sommige vakken volgen zij tevens in een aangepaste honoursvariant. Daarnaast word je automatisch lid bij een van de studieverenigingen van het ULC: Sirius of Tilia.

Het gemiddeld aantal contacturen is dus ongeveer 12 per week. Denk echter niet dat je per week maar 12 uur met je studie bezig hoeft te zijn. Alle uren zelfstudie komen hier nog bij.
Bob Beckers
Uitvoerend Directeur Lawbooks en oud student aan de UU

Het onderwijs

Het collegejaar is in Utrecht opgedeeld in 4 blokken van +- 10 weken. In elk blok volg je 2 vakken, waardoor je in het hele collegejaar dus 8 vakken van ieder 10 weken volgt. Je leest het goed, je volgt inderdaad maar twee vakken tegelijkertijd! Dit lijkt misschien weinig, maar de hoeveelheid stof die je per vak moet kennen is een stuk meer dan op de middelbare school. Wees je hier dus van bewust. Waar je op de middelbare school voor ieder vak een aantal lessen per week hebt in een klas, werkt dit op de Universiteit Utrecht net even anders. Je hebt doorgaans per vak 1 hoorcollege en 1 werkgroep per week. Voor sommige vakken heb je daarnaast ook nog een wekelijks seminar. Wat houdt dit in?

  • In een hoorcollege zit je in een enorme zaal met zo’n 500 andere studenten en luister je naar de docent die in een kleine 2 uur de stof van die week behandelt. Dit is doorgaans een passief college, wat inhoudt dat je zelf voornamelijk luistert en aantekeningen maakt terwijl de docent aan het woord is.

  • In een werkgroep (ook wel werkcollege genoemd) en seminar zit je in een klaslokaal met 25-30 andere studenten. Voorafgaand aan de werkgroep heb je thuis verschillende vragen en opdrachten voorbereid. Dit kun je vergelijken met het huiswerk dat je op school ook moet maken. Tijdens de werkgroep worden deze opdrachten intensief besproken. Dit is dus een actief college, waarin wordt verwacht dat je mee kunt praten over de stof. Ook een werkgroep duurt een kleine 2 uur. 

Het gemiddeld aantal contacturen is dus ongeveer 12 per week. Denk echter niet dat je per week maar 12 uur met je studie bezig hoeft te zijn. Alle uren zelfstudie komen hier nog bij.

Locaties van het onderwijs

De hoorcolleges en werkgroepen worden niet op dezelfde locatie gegeven. Je hebt dus niet zoals nu een school waar je heen gaat en waar je de hele dag verblijft. De hoorcolleges worden doorgaans gegeven op het Utrecht Science Park. Dit is een stukje buiten het centrum en de meeste studenten gaan hierheen met het OV. Hier zijn een hoop verschillende faculteiten gevestigd, maar niet de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie! Je zult dus over het algemeen weinig te zoeken hebben op het Utrecht Science Park, behalve voor het bijwonen van een hoorcollege en het maken van tentamens. Op het Utrecht Science Park zijn namelijk verschillende enorme zalen die zich hier uitstekend voor lenen. 

Het grootste gedeelte van je studie zul je volgen in de prachtige binnenstad van Utrecht. Rechtsgeleerdheid is namelijk gevestigd aan het monumentale Janskerkhof (ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station); hier staat een enorm gebouw waar vrijwel alle werkgroepen en seminars worden gegeven. Het kan voorkomen dat je twee werkgroepen op één dag hebt, maar met een paar uur ertussen. Je kunt deze tijd dan perfect overbruggen in de stad, in de universiteitsbibliotheek of gewoon op Janskerkhof zelf. Centraler gelegen dan dit wordt het niet.

De vakken

Je volgt dus 8 vakken in het eerste jaar van de bachelor. Dat zijn:

Blok 1

  • Grondslagen van Recht
  • Inleiding Staats- en Bestuursrecht

Blok 2

  • Inleiding Verbintenissenrecht
  • Inleiding Strafrecht

Blok 3

  • Inleiding Goederenrecht
  • Public International Law

Blok 4

  • Inleiding Europees Recht
  • Perspectieven op Recht

In jaar 2 en 3 van de bachelor volg je grofweg de verdiepende versies van deze zelfde vakken.

Tentamens

De meeste vakken hebben twee toetsmomenten. Doorgaans krijg je dus per vak twee cijfers waarvan het gemiddelde je eindcijfer bepaalt. We noemen dit even een tussentoets en een eindtoets. De eindtoets telt zwaarder mee (meestal 70%). Tussentoetsen kunnen schrijfopdrachten zijn (ook wel: take-home tentamens), of schriftelijke tentamens. In het geval van een schriftelijk tentamen, zal deze toets gaan over een gedeelte van de stof (meestal de eerste paar weken), waarbij de eindtoets vervolgens zal gaan over alle weken. De schrijfopdrachten komen voor in individuele vorm, maar zijn doorgaans in groepsverband. De tussentoets weegt vaak 30% mee voor je eindcijfer.

In Utrecht bestaan vrijwel alle schriftelijke tentamens uit open vragen, met uitzondering van de eindtoets voor het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht in blok 1 (dit zijn meerkeuzevragen). Open vragen komen in verschillende soorten:

  • Kennisvragen: dit zijn theorievragen die je alleen kunt weten als je de stof goed bestudeerd hebt. Deze vragen vergen parate kennis en het antwoord is vaak in een paar zinnen te formuleren.
  • Stellingvragen: je krijgt een stelling en je moet beargumenteren of deze juist of onjuist is. Vaak in een paar zinnen te beantwoorden, maar lenen zich voor instinkers en vergen een scherp oog voor detail.
  • Casusvragen: je krijgt een uitgebreide casus over een situatie, meestal in verhaalvorm, waarin een juridisch vraagstuk aan de orde is. In zo’n casus komen verschillende personen, omstandigheden, feiten, tijdstippen en gebeurtenissen voor. Op basis van de casus krijg je een aantal vragen die je moet beantwoorden over een specifiek leerstuk. Doorgaans krijg je voor de casusvragen de meeste punten en dienen de antwoorden zeer uitgebreid te zijn. 

Bindend studieadvies (BSA)

Zoals gezegd volg je in het eerste jaar 8 vakken. Ieder vak is studiepunten waard, ook wel ECTS genoemd. Ieder vak is 7,5 ECTS waard. Dat betekent dat je in het hele jaar maximaal 60 ECTS kunt halen. Op de universiteit Utrecht kun je niet blijven zitten, zoals op de middelbare school. Ook als je een vak niet haalt (d.w.z.: lager dan een 5,5 gemiddeld), mag je dus gewoon door naar jaar 2 van de bachelor. Het is dus mogelijk dat je één vak gewoon opnieuw doet in het volgende jaar, naast je nieuwe vakken. Maar let op: hier is wel een ondergrens aan verbonden. Je krijgt aan het eind van je eerste jaar namelijk een bindend studieadvies. Dit houdt simpelweg in dat de universiteit bepaalt of je mag blijven of dat je moet stoppen met de studie. In Utrecht betekent dit kortgezegd dat je minimaal 45 van de 60 ECTS in jaar 1 moet hebben gehaald. Dat betekent dat je 6 van de 8 vakken moet hebben gehaald. Lukt dit niet, dan moet je in principe stoppen met de studie. Je mag het dan dus niet het jaar daarna opnieuw proberen.

Wat maakt rechten in Utrecht uniek?

In het eerste jaar volgt iedereen dezelfde vakken. In het tweede jaar van de bachelor ga je echter een keuze maken welke kant je op wil. Dit is een beetje te vergelijken met de profielkeuze op de middelbare school; je maakt een keuze op basis van je interesses, kwaliteiten en toekomstplannen. Met andere woorden: je kiest een bepaald traject. Ieder traject heeft een andere inhoud. Er zijn twee verschillende trajecten:

  • Algemeen traject: het meest klassieke traject. Hiermee kun je toegelaten worden tot een juridische vervolgmaster en de beroepspraktijk, zoals de advocatuur en rechterlijke macht. Met dit traject heb je in het derde jaar van de bachelor een half jaar vrije keuzeruimte, bijvoorbeeld voor een minor of uitwisselingsprogramma naar het buitenland.

  • Notarieel traject: hiervoor kies je als je notaris wil worden. Je kunt hiermee toegelaten worden tot de master Notarieel recht. Met dit traject heb je in het derde jaar van de bachelor geen vrije keuzeruimte. Je volgt alleen verplichte vakken. 

Daarnaast studeer je rechten in Utrecht zoals gezegd midden in de historische binnenstad. Dit is uniek en draagt zeker bij aan je studiebeleving. Utrecht is een stad met karakter, een bruisend studentenleven, enorm veel verschillende verenigingen en een centrum dat niet al te groot is, waardoor in de binnenstad eigenlijk alles op loopafstand is. Uitgaan, shoppen, studeren en uiteten kan allemaal binnen 10 minuten lopen vanaf het station. 

Ben jij zeker van je zaak en ga je aankomend jaar rechten studeren in Utrecht? Word dan hier lid van de officiële Lawbooks groepsapp voor eerstejaars rechtenstudenten in 2024/2025 en ontmoet medestudenten, stel vragen en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws over jouw studie!

Statistieken

Eerstejaars

Vakken in jaar 1

Uur per week in totaal