Fleur Stevens
Oct 10

Je horizon verbreden? Ga studeren in het buitenland!

Studeren in het buitenland is een unieke kans om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Het stelt je in staat om nieuwe kennis op te doen, je vaardigheden te ontwikkelen en je CV een waardevolle aanvulling te geven. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van studeren in het buitenland, waarom het zo’n verrijkende ervaring is en hoe je je het beste kunt voorbereiden op dit avontuur. Daarnaast geven we je een stappenplan, zodat je de belangrijkste dingen niet over het hoofd kan zien. Wil je graag een ervaring van een medestudent lezen? Ook daar hebben we aan gedacht! ;)

Stappenplan

In het geval dat je naar het buitenland wil gaan moet je een aantal dingen regelen. Wij hebben het een en ander voor jou op een rijtje gezet om het overzichtelijk te houden. Met dit overzicht kun jij je studie in het buitenland goed voorbereiden!

Oriëntatie 

Begin optijd met het plannen van je semester in het buitenland. Bij de meeste universiteiten zijn de deadlines begin van het jaar, dus je moet er optijd bij zijn.

Beslis voor jezelf in welk semester jij naar het buitenland kan gaan (maak hiervoor een afspraak met een studieadviseur van jouw universiteit). Houd er rekening mee dat voor het studeren in het buitenland een bepaald aantal studiepunten vereist is. 

Tijdens je oriëntatiefase is het ook van belang dat jij alvast enkele bestemmingen voor jezelf selecteert. Een handige tip is om te praten met andere studenten over hun ervaring of dit online op te zoeken d.m.v. reisverslagen van medestudenten te lezen. 

Tip van Lawbooks: via https://www.wilweg.nl/orientatie/student-stories kan je de reisverslagen lezen van studenten die op diverse plekken zijn geweest. Dit kan je helpen met het selecteren van jouw bestemmingen. 

Afspraak 

Maak een afspraak met het International Office van jouw universiteit. Je kunt hier terecht voor al je vragen over studeren in het buitenland. De meeste universiteiten vereisen ook een gesprek met het International Office, voordat je überhaupt in aanmerking komt voor studeren in het buitenland. 

Beurs

Studeren in het buitenland brengt natuurlijk kosten met zich mee. Zorg ervoor dat je je hier goed op voorbereid en een financieel plan maakt, zodat je niet krap bij kas zit tijdens je onvergetelijk ervaring in het buitenland!

De Erasmusbeurs kan je een handje helpen daarin. Als Erasmus+ student ontvang je tijdens je buitenlandverblijf een tegemoetkoming in reiskosten en de extra kosten van levensonderhoud. Voor deze beurs is een verblijf in het buitenland (binnen Europa) van minimaal 2 maanden vereist. Als je als student met een Erasmus+ beurs voor studie of stage naar het buitenland wilt gaan, meld je je aan bij het International Office van jouw universiteit. Let op! Ook hier gelden weer strikte deadlines, dus wees er optijd bij. 

Checklist 

Op de website van Rijksoverheid kun je een handige vragenlijst invullen. Na het invullen van de vragenlijst krijg je een duidelijk overzicht van wat je moet regelen als je in het buitenland wilt studeren.

Documenten en verzekeringen

Voor een reis naar het buitenland heb je uiteraard een geldig paspoort of id-kaart nodig. Controleer optijd voor vertrek of jouw paspoort of id-kaart nog geldig is! Indien dit niet het geval is, vraag dat tijdig een nieuwe aan! Daarnaast moet je ervoor zorgen dat jouw zorgverzekering en reisverzekering op orde is. 

Wij hebben een kijkje genomen in de ervaring van Bob. Tijdens zijn bachelor rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht  heeft hij ervoor gekozen om een deel van zijn studie in het buitenland te doen. Hij deelt hieronder zijn ervaringen en enkele handige tips!

01.

Waar heb je gestudeerd en waarom heb je specifiek voor dat land en die universiteit gekozen?

Ik heb een semester gestudeerd aan Griffith University in Gold Coast, Australië. Een exchange stond altijd al op mijn lijstje en het liefst zo ver weg mogelijk. Australië, en vooral de Gold Coast, trok me vanwege de surfcultuur en de prachtige stranden – precies de omgeving waarin ik wilde wonen en studeren. Daarnaast heb ik familie in Australië, dus het land sprak mij altijd al aan.

02.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om in het buitenland te gaan studeren?

Ik ben altijd internationaal georiënteerd geweest; mijn ambities gingen verder dan Nederland. Al van jongs af aan droomde ik ervan om in het buitenland te wonen. Tijdens mijn bachelor kreeg ik die kans. Ik wilde op avontuur en ervaren hoe het is om te leven in een ander land, met een andere cultuur, klimaat en omgeving. Herinneringen en ervaringen opdoen die een leven lang meegaan, dat was wat ik graag wilde. Je studententijd is bij uitstek een periode om jezelf te ontwikkelen, waarin je de vrijheid hebt om nieuwe dingen te ontdekken en vrijwel alles ‘mag’. 

03. 

Hoe heb je je voorbereid op je tijd in het buitenland? Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?

De voorbereiding en het aanmeldingsproces voor een exchange is intensief en duurt lang, dus begin op tijd met oriënteren. Bij mij zat er in totaal 14 maanden tussen mijn eerste aanmelding en het eerste college in Australië. Bezoek informatiebijeenkomsten, stel veel vragen aan studieadviseurs en het international office en laat niks aan het toeval over. Ik had verwacht meer begeleiding te krijgen, maar moest alles zelf regelen, wat veel tijd kostte. Veel heen en weer mailen kan weken of maanden duren, dus vroeg beginnen is essentieel.

Bij het kiezen van je bestemming is het belangrijk te weten wat je uit je exchange wilt halen. Wil jij naar de beste rechtenfaculteit in het buitenland? Wil jij echt alleen naar het buitenland voor je rechtenstudie en wil je alleen maar juridische vakken volgen, of wil je misschien heel iets anders studeren in het buitenland? Of ga je misschien echt alleen voor de buitenlandervaring? Niet alle partneruniversiteiten bieden precies wat je zoekt; sommige zijn erg studiegericht, terwijl andere meer vrijheid bieden. Ik wilde niet alleen met mijn neus in de boeken zitten en wilde graag eens andere, niet-juridische, vakken proberen. Zo volgde ik business -en marketingvakken en zelfs ‘Digital Photography’. Denk goed na over wat voor soort ervaring je wilt en kies op basis daarvan een passende universiteit.

04. 

Welke financiële regelingen heb je getroffen? Heb je bijvoorbeeld gebruik gemaakt van beurzen of studieleningen?

Omdat ik naar Australië ging, kwam ik niet in aanmerking voor een Erasmusbeurs en moest ik alles zelf betalen. Voor mij betekende dat het volledige raadplegen van Ome Duo. Gelukkig kon ik mijn kamer in Utrecht onderverhuren en had ik wat spaargeld opgebouwd in de maanden voor mijn exchange. Voor mij was het opendraaien van de geldkraan door middel van een lening de moeite waard, maar dit is een keuze die je weloverwogen moet maken. 

05. 

Wat was het grootste verschil tussen studeren in Nederland en studeren in het buitenland?

In Australië was het onderwijs veel relaxter en de band met docenten persoonlijker. Deadlines waren flexibel en docenten stonden altijd klaar om te helpen. Er waren weinig verplichtingen en het niveau lag lager dan in Nederland. Zo haalde ik een goed cijfer voor een derdejaars marketingvak zonder enige voorkennis. Tentamens had ik nauwelijks; de meeste vakken werden afgerond met opdrachten (dit is natuurlijk wel afhankelijk van de universiteit waarvoor je kiest). 


06. 

Had je vooraf bepaalde verwachtingen over het studeren in het buitenland? Zijn die uitgekomen?

Het is alles wat je ervan verwacht en nog veel meer, dat valt niet in woorden uit te drukken, je moet het gewoon zelf ervaren. Deze ervaring blijft me altijd bij en koester ik voor de rest van mijn leven. De vrienden die ik destijds heb gemaakt, spreek ik nog steeds. 

07. 

Welke vaardigheden, zowel persoonlijk als professioneel, heb je ontwikkeld tijdens je tijd in het buitenland?

Het klinkt suf, maar vloeiend Engels praten is het belangrijkste wat ik heb geleerd. Native speakers gebruiken andere woorden, zinsstructuren en manieren van communiceren die je niet uit boeken leert, maar in de praktijk moet ervaren. Natuurlijk kan iedereen wel een bestelling doen in een restaurant, maar als je dagelijks tussen native speakers bent, wil je op eenzelfde diepgaande manier kunnen communiceren als in het Nederlands. Gevoel voor humor en emoties vertaal je niet letterlijk, dus je leert gaandeweg door op hen te letten. Hier heb ik, zowel persoonlijk als professioneel, tot op de dag van vandaag profijt van. 

Aanvankelijk was ik wel wat zenuwachtig: hoe ga ik het redden? Helemaal alleen naar de andere kant van de wereld vliegen en daar nog van alles moeten regelen (een OV-kaart, bankrekening en telefoonabonnement). Je denkt veel niet te weten, maar uiteindelijk ontdek je dat je meer kunt en weet dan je denkt. Je moet het gewoon doen en niet bang zijn om hulp te vragen.

08. 

Wat zou je andere studenten aanraden die overwegen om in het buitenland te gaan studeren?

Een reis naar het buitenland kan, zeker met jetlag, overweldigend zijn. Toch is het goed om meteen op dag één andere (exchange) studenten te ontmoeten. Sluit je spontaan aan bij groepjes of stuur een berichtje in de groepsapp. De meeste studenten komen tegelijk aan, dus dit is hét moment om vrienden te maken. Groepjes vormen zich snel en om het meeste uit je exchange te halen, is het fijn om daarbij aan te sluiten. Naast studeren wil iedereen vaak sociale dingen ondernemen, zoals dagtrips of zelfs vakanties. Zo gingen wij tijdens een vakantie in Australië met een groep 2 weken naar Bali – zulke ervaringen wil je niet missen!

Voordelen

Professioneel

Studeren in het buitenland kan je CV flink versterken. Je ontwikkelt internationale vaardigheden, zoals omgaan met andere culturen en het leren van een vreemde taal, wat je aantrekkelijker maakt voor werkgevers. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en kan helpen bij het vinden van een geschikte baan. Vermeld je buitenlandervaring altijd op je CV en leg daarbij uit waarom dit waardevol is.

Persoonlijk

Studeren in het buitenland biedt volop kansen voor persoonlijke ontwikkeling. Je leert omgaan met nieuwe sociale situaties en wordt onafhankelijker. Door jezelf uit je vertrouwde omgeving te halen en in het diepe te springen, ontdek je meer over jezelf. Het verlaten van je comfortzone helpt je om zelfstandiger te worden en leert je om in een onbekende omgeving op eigen benen te staan.

Ervaring

Studeren in het buitenland is niet alleen goed voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling, maar verrijkt ook je studententijd. Je studententijd gaat al snel, dus haal er alles uit wat erin zit! Tijdens je studie in het buitenland zit je niet enkel met je neus in de boeken, maar je hebt ook de kans om sociale activiteiten te ondernemen. Je doet hierdoor ervaringen op die je nooit meer zal vergeten!