Fleur Stevens
Oct 15

Een goed CV opstellen? Deze tips kunnen je misschien helpen!

Een cv (curriculum vitae) is het eerste wat jouw potentiële werkgever ziet, zorg er dus voor dat je een sterke eerste indruk maakt. Wil je kans maken om uitgenodigd te worden op gesprek, dan is een sterk cv essentieel. In deze blog geven we jou enkele handige tips voor het opstellen van een goed cv. Met een helder en actueel cv ben je goed voorbereid om direct te solliciteren zodra de perfecte vacature voor jou voorbij komt. Besteed écht tijd en aandacht aan het opstellen van je cv, want je kunt je hiermee onderscheiden van je concurrentie. Je cv fungeert tenslotte als jouw visitekaartje.

Stappenplan

Foto

Een foto kan een extra voordeel bieden: het geeft een eerste indruk en kan je uitstraling versterken, iets wat met alleen tekst moeilijker te bereiken is. Door een foto kan je potentiële werkgever beter kennis maken met jou. Zorg ervoor dat je een professionele foto met uitstraling gebruikt. 

Persoonlijke informatie

Vermeld op je cv altijd het volgende: 
  • Naam
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Geboortedatum

Opleidingen, stages en nevenactiviteiten

Noteer je opleiding vanaf middelbare school tot je universitaire opleiding. Benoem hierbij ook wanneer je de opleiding hebt gevolgd/afgerond.

Vaak wordt er gekeken of je naast je studie nog iets studiegerelateerds hebt gedaan. Het is dus raadzaam om eventuele stages of nevenactiviteiten te noteren. Stages wijzen op praktijkervaring, wat erg gewaardeerd wordt. Bij nevenactiviteiten kun je denken een aan vereniging of rechtswinkel. Nevenactiviteiten wijzen op bepaalde kennis, vaardigheden en connecties die van waardevolle toevoeging kunnen zijn. Nevenactiviteiten en stages kunnen je helpen om je te onderscheiden. 

Werkervaring

Je werkervaringen zijn de bouwstenen van je cv. Deze bagage in je rugzak moet je strategisch inzetten. Werkervaringen, zelfs als die niet direct gerelateerd zijn aan de functie, kunnen waardevolle vaardigheden opleveren voor de functie waarvoor je solliciteert. Benoem je werkervaring kort en bondig en gebruik een actieve vorm van schrijven.

Vermijd het gebruik van duidingen als ‘junior’. Daarmee breng je je ervaring omlaag. Beschrijf wat je ervaring is en laat het aan de werkgever om te boordelen of dat voor hem junior, medior, etc. is.

Als er gaten zitten in je cv, zorg dan dat je dat uit kunt leggen. Je hoeft het niet per se mee te nemen in je cv, maar verwacht wel dat er vragen kunnen komen en zorg dat het verklaarbaar is.

Wees kritisch als je heel veel kortlopende werkervaringen hebt gehad. ‘Job hoppen’ komt niet goed over. Als het zo is, dan is het zo, maar kijk of je dat aan iets overkoepelends kunt koppelen, bijvoorbeeld dat je steeds tijdens je studie hebt gewerkt.

Zet op je cv alle werkervaring neer waarvan jij denkt dat relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Vermeld over je werkervaring in ieder geval het volgende: 

  • De titel van je functie binnen het bedrijf
  • Hoe lang je er hebt gewerkt 
  • Een beknopte omschrijving van je werkzaamheden

Vaardigheden

Vermeld vaardigheden die goed aansluiten bij de nieuwe baan. Bedenk welke vaardigheden of competenties die jij bezit relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Kijk goed naar de volgorde van de opsomming van je vaardigheden. Kijk naar de vacature en pas de volgorde aan op het belang van de vaardigheid voor de vacature. Gebruik verschillende vaardigheden die laten zien dat jij een veelzijdige kandidaat bent.


Diploma's en certificaten

Heb je een bepaalde training gevolgd? Geef dit dan ook aan op je cv. 

Maak je cv op maat

Een cv moet op maat worden gemaakt voor elk bedrijf waar je solliciteert. Dit betekent dat je je eerst verdiept in het bedrijf: wat doet het, in welke markt opereert het en waar blinkt het in uit?

Zorg ervoor dat je opvalt. Door je cv aan te passen op de betreffende vacature laat je zien dat je écht geïnteresseerd bent en de moeite hebt genomen om je te verdiepen in de vacature en het bedrijf. Benadruk kwaliteiten en ervaringen die de functie van jou verlangt.

Je kunt ervoor zorgen dat jouw cv goed aansluit op de vacature door bepaalde ‘key-words’ die in de vacature worden gebruikt ook te benoemen in je eigen cv. Deze ‘key-words’ zijn met name gericht op specifieke ervaringen en competenties die waardevol zijn voor de functie.


Opmaak

Je moet ervan uitgaan dat jouw cv op een grote stapel ligt en er dus uit moet springen. Zorg voor een goede lay-out van je cv. Door je cv overzichtelijk te houden kan je potentiële werkgever snel jouw cv scannen. Als je cv onoverzichtelijk is, zal je potentiële werkgever jouw cv al snel aan de kant leggen en niet bekijken.

Zorg ervoor dat jouw cv er verzorgd en professioneel uitziet met een heldere opmaak. Maak je cv dus niet te lang: houd het kort en bondig. Het liefst maximaal 1 A4!

Profiel

Je profiel staat bovenaan je cv en is als het ware een inleiding voor je cv. Het moet dus kort (ongeveer 5 regels) en uitnodigend zijn om de rest van je cv te bekijken. Zorg ervoor dat je ook dit onderdeel weer enigszins toespitst op de vacature waarvoor je solliciteert. Omschrijf in je profiel wie je bent. Bespreek hierbij je sterke punten, waar je naar op zoek bent en wat je ambities zijn. Leg de nadruk op de kwaliteiten die jij bezit en die de vacature vereist.

Een profiel is niet verplicht, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan en vergroot je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. 

Hobby's en interesses

Hobby's en interesses kunnen je potentiële werkgever nieuwsgierig maken. Daarnaast kunnen ze veel zeggen over je karakter. 

Motivatiebrief 

Houd je cv beknopt en gebruik vervolgens je motivatiebrief om dieper in te gaan op de redenen waarom je solliciteert. Hierin leg je uit waarom je juist voor deze functie geschikt bent, wat je aantrekt in het bedrijf en wat je toegevoegde waarde kan zijn. 

Voorbeeld voor een cv